Haber

2022 dünyada böyle geçti: Temmuz-Ağustos-Eylül

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in ölümü, eski Japonya Başbakanı Abe Shinzo’nun suikast sonucu hayatını kaybetmesi, İran’da gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini’nin hayatını kaybetmesi “Başörtüsü kuralına uymadığını” söyleyen Türkiye, Ukrayna ile Rusya arasında imzalanan Hububat Sevk Anlaşması kapsamında Birleşmiş Milletler (BM) ile Odessa Limanı’ndan ilk geminin demirlenmesi, ziyareti ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’a yaptığı konuşma, dünyada Temmuz-Ağustos-Eylül 2022’deki başlıca gelişmeler olarak dikkat çekti.

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, 96 yaşında İskoçya’daki Balmoral Kalesi’nde hayatını kaybetti. Kraliçe’nin ölümü nedeniyle hayranlar yas tutarken, bazı ülkelerde yas ilan edildi. Kraliçe Elizabeth’in cenazesine kadar muhafaza edildiği Westminster Hall’daki tabutunu yaklaşık 250 bin kişi ziyaret etti.

Elizabeth II’nin resmi cenaze töreni, dünyanın dört bir yanından çok sayıda üst düzey hükümet yetkilisinin katılımıyla 19 Eylül’de tarihi Westminster Abbey Kilisesi’nde gerçekleştirildi. “Yaşlılıktan” öldüğü söylenen Kraliçe’nin cenazesi St. George Şapeli’ndedir ve aile üyelerinin katıldığı özel bir törenle toprağa verilmiştir. Kraliçe’nin ölümünden sonra 73 yaşındaki oğlu Charles tahta geçerek İngiltere Kralı oldu.

Japonya’da Yukarı Meclis için seçim rüzgarları eserken, ülkede en uzun süre başbakanlık yapan Shinzo Abe, Liberal Demokrat Parti adayının seçilmesine destek için bir açık hava etkinliğinde yaptığı konuşma sırasında göğsünden vuruldu. 8 Temmuz’da Nara şehrinde kampanya. Ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren Abe için 27 Eylül’de aralarında Mevlüt Çavuşoğlu’nun da bulunduğu yaklaşık 700 yabancı heyetin katılımıyla resmi cenaze töreni düzenlendi.

İran’ın başkenti Tahran’da “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini’nin “mevzuata uymadığı” iddiasıyla hayatını kaybetmesi. 16 Eylül’deki başörtüsü kuralları sadece ülkede değil dünyanın birçok şehrinde protestolara neden oldu. açıldı. İran’da aylarca devam eden ve yangın durmayan gösterilerde yüzlerce kişi hayatını kaybetti, yaralandı veya gözaltına alındı.

Dünyanın ilk evcilleştirilmiş tahıllarından biri olan buğdayın üretimi ve arzı büyük ölçüde iklim değişikliğinden kaynaklanırken, bunlara Avrupa’nın “ekmek sepeti” olarak adlandırılan Ukrayna’daki savaş da eklendi. Savaşın buğday krizini derinleştirdiği dönemde birçok ülke ve uluslararası kuruluş, Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Rusya arasında 22 Temmuz’da imzalanan tahıl sevkiyat anlaşması sayesinde ilk geminin 1 Ağustos’ta Odessa Limanı’ndan ayrılmasını memnuniyetle karşıladı. Birleşmiş Milletler (BM).

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve beraberindeki Kongre heyetinin Tayvan’ı ziyareti Çin’in tepkisini çekti. Tayvan’ı kendi topraklarının bir parçası olarak gören Çin, “(Pelosi’nin Tayvan ziyareti) Bu davranışı ateşle oynamak son derece tehlikelidir. Ateşle oynamak kendini yakar.” açıklama yaptı Ziyaretin ardından Çin, ada çevresinde gerçek silah ve mühimmat kullanarak askeri tatbikatlar düzenledi.

2022 yılı Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında aşağıdaki önemli gelişmeler yaşanmıştır:

1 TEMMUZ

Nijerya’nın Zamfara eyaletinde düzenlenen hava operasyonunda 82 silahlı çete üyesi etkisiz hale getirildi.

2 TEMMUZ

Yılda yaklaşık 14 milyon ton plastik kullanan Hindistan, çevre kirliliğiyle mücadele etmek amacıyla tek kullanımlık plastik eserleri yasakladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkmenistan doğal gazının Türkiye’ye ulaştırılması için 3 alternatif üzerinde çalışıldığını ve çalışmaların sona yaklaştığını duyurdu.

4 TEMMUZ

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Ay’ı incelemek için kullandığı yeni uydusu, 4 aylık yolculuğuna başladı.

5 Temmuz

İtalya’da hükümet, kuraklıktan en çok etkilenen 5 bölgede olağanüstü hal (OHAL) ilan etti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, tüm güvenlik tehditlerine karşı mücadele edilmesi gerektiğine işaret ederek, “Daha saldırgan bir Rusya ve tabii ki FETÖ terörü” dedi. söz konusu.

6 TEMMUZ

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, birkaç aydır Türkiye’ye F-16 satışını görüştüklerini ve ABD Lideri Joe Biden’ın bu talebi desteklediğini belirtti.

7 TEMMUZ

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, iktidardaki Muhafazakar Parti’nin genel başkanlığından istifa etti.

8 TEMMUZ

Japonya’nın Nara kentinde katıldığı bir etkinlik sırasında vurularak ağır yaralanan eski Japonya Başbakanı Abe Shinzo hayatını kaybetti.

9 TEMMUZ

Ekonomik krizin ağırlaşması nedeniyle hükümete karşı protestolara sahne olan Sri Lanka’da göstericiler önce başkent Kolombo’daki başkanlık kampüsüne girdi, ardından Başbakanlık konutuna girerek binayı ateşe verdi. 13 Temmuz’da ülkeyi terk ettiği teyit edilen ve ertesi gün istifa mektubunu e-posta ile gönderen Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa, 2 Eylül’de ülkesine döndü.

Rajapaksa’nın istifasının ardından geçici devlet başkanı olarak atanan Başbakan Ranil Wickremesinghe, olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. Wickremesinghe, 20 Temmuz’da yapılan parlamento oylamasında ülkenin yeni devlet lideri seçildi.

12 TEMMUZ

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Kovid-19 salgınını “küresel acil durum” olarak nitelendirmeye devam etme kararı aldı.

Avrupa Birliği (AB) Adalet Komisyonu Üyesi Didier Reynders, üye ülkelerin bugüne kadar 13 milyar 800 milyon euroluk Rus varlığını dondurduğunu açıkladı.

15 TEMMUZ

ABD Temsilciler Meclisi, savunma bütçesini de içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’na (NDAA) F-16’ların Türkiye’ye satışını şartlı hale getirmeyi kabul etti.

18 TEMMUZ

Hindistan parlamentosunda ülkenin 15. cumhurbaşkanını seçmek için oylama başladı. Ulusal Demokratik İttifak’ın (NDA) adayı, cumhurbaşkanı seçilen Draupadi Murmu 25 Temmuz’da yemin etti.

19 TEMMUZ

İngiltere’de öğle saatlerinde sıcaklık 40 dereceyi geçerek ülke tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Karadeniz üzerinden tahıl ihracatına ve gıda sorunlarına aracılık etme çabalarından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti.

20 TEMMUZ

Aşırı sıcak nedeniyle İspanya’da 678, komşu Portekiz’de 1.655 kişi hayatını kaybetti.

21 TEMMUZ

İtalya Başbakanı Mario Draghi istifasını sundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da Ukrayna ile Rusya arasında imzalanacak Ukrayna Tahıl Sevkiyatı Anlaşmasını memnuniyetle karşıladıklarını, Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye’nin bu konudaki çabalarını takdir ettiklerini açıkladı.

22 TEMMUZ

Uluslararası Adalet Divanı, Gambiya’nın Myanmar’a açtığı “Rohingyalara yönelik soykırımın soruşturulması” davasında Myanmar’ın tüm itirazlarını reddetti.

23 TEMMUZ

DSÖ, maymun çiçeği salgınını Uluslararası Halk Sağlığı Acil Durumu ilan etti.

25 TEMMUZ

Myanmar’da 2021 darbesinin ardından iktidara gelen askeri yönetim, aralarında darbeyle devrilen Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) milletvekilinin de bulunduğu 4 kişiyi idam etti.

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan’ın Başkanı Papa Francis, Kanada’daki yatılı kilise okullarında yerli çocuklara yönelik kötü muamele ve kötü muamele için özür diledi.

26 TEMMUZ

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İrtibat Yöneticisi John Kirby, Ukrayna’dan tahıl çıkarılması için Ortak Koordinasyon Merkezi’nin kurulmasındaki çabalarından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti.

28 TEMMUZ

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde bu yılın başından bu yana meydana gelen orman yangınlarının sayısının bire bir dönemde 15 yıllık ortalamanın neredeyse dört katı olduğu bildirildi.

29 TEMMUZ

Avrupa’da ilk ölüm, İspanya’da maymun çiçeği virüsüne bağlı ilk kişi ölümüyle kaydedildi.

30 TEMMUZ

Irak’ın başkenti Bağdat’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr yandaşları, baskın düzenledikleri meclis binasında periyodik olarak açık oturma eylemi yaptı.

Rus elektrik şirketi Gazprom, Letonya’ya doğal gaz sevkiyatını durdurduğunu bildirdi.

31 TEMMUZ

2021 darbesinin ardından Myanmar’da iktidara gelen askeri yönetim, harikulade hali 2023 yılına kadar uzattı.

1 AĞUSTOS

Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında 22 Temmuz’da yapılan tahıl sevkiyatına ilişkin anlaşma kapsamında birçok ülke ve uluslararası kuruluş ilk geminin Ukrayna’nın Odessa Limanı’ndan ayrılmasını memnuniyetle karşıladı.

İlk ölüm Asya’da kaydedilirken, Hindistan’da maymun çiçek virüsü nedeniyle ilk kişi ölümü yaşandı.

Kovid-19 tedbirleri kapsamında sınırlarını kapatan Yeni Zelanda, Mart 2020’den bu yana ilk kez sınırlarını tamamen açtı.

Ülkedeki Sırplara ulusal plaka ve kimlik uygulaması getiren ve böylece Sırbistan ile krize neden olan kararı Kosova hükümetinin 1 ay ertelediği bildirildi. NATO’nun Kosova Gücü (KFOR), kuzey Kosova’da istikrarın tehdit edilmesi durumunda müdahale etmeye hazır olduğunu duyurdu.

2 AĞUSTOS

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Kosova’nın bağımsız bir ülke olmadığını, uluslararası hukuka göre Sırbistan’ın bir parçası olduğunu söyledi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Kongre heyetini taşıyan uçak Tayvan’a ulaştı. Çin Dışişleri Bakanlığı: “(Pelosi’nin Tayvan ziyareti) Bu davranış ateşle oynamak için son derece tehlikelidir. Ateşle oynamak kendinizi yakar.” ifadesini kullanarak ziyarete tepki gösterdi. Adayı kendi topraklarının bir parçası olarak gören Çin, ziyaretin ardından ada çevresinde gerçek silah ve mühimmat kullanarak askeri tatbikatlar düzenledi.

4 AĞUSTOS

29 Haziran 2022, bugüne kadar dünyanın en kısa günü olarak kayıtlara geçti.

6 AĞUSTOS

İsrail ordusu, 2 gündür saldırdığı abluka altındaki Gazze Şeridi’nden 81’i Gazze’ye, 14’ü denize olmak üzere yaklaşık 449 roket atıldığını duyurdu.

8 AĞUSTOS

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Florida’daki Mar-a-Lago malikanesinde Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ajanları tarafından düzenlenen baskında arandı. Baskında üzerinde “Çok Gizli” damgası bulunan 11 takım belge ele geçirildi ve tutanaklara geçirildi. ABD Başsavcısı Merrick Garland, 11 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, Trump’ın malikanesine yapılan baskını kendisinin onayladığını söyledi.

10 AĞUSTOS

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 800’den fazla mahkum hapishaneden firar etti.

11 AĞUSTOS

Fransa’da yılbaşından bu yana çıkan yangınlarda en az 57 bin 600 hektar yeşil alan yok oldu.

12 AĞUSTOS

Avustralya’da Federal Mahkeme, Google’ı kişisel konum verilerini toplamaktan 58,4 milyon ABD Doları para cezasına çarptırdı.

Kolombiya Devlet Başkanlığı’nı devralan Gustavo Petro ile Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, 3 yıl aradan sonra karşılıklı büyükelçi atadıklarını açıkladı.

Venezuela’da Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetine karşı darbe girişiminde bulunan ABD destekli muhalefet lideri Juan Guaido’ya Kolombiya’nın desteği nedeniyle kesintiye uğrayan taraflar arasındaki diplomatik ilişkiler, 29 Ağustos’ta ülkenin büyükelçilerinin bir araya gelmesiyle yeniden tesis edildi. iki ülke görev yerlerine geldi.

15 AĞUSTOS

Eski Avustralya Başbakanı Scott Morrison’ın, başbakanlık yaptığı dönemde kendisine gizlice Sağlık, Maliye ve Kaynaklar bakanlıklarını birlikte yönetme yetkisi verdiği iddia ediliyor.

16 AĞUSTOS

Küresel gıda krizini ve artan gıda fiyatlarını analiz etmek üzere Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğunda yapılan anlaşmanın ardından Ukrayna’dan ihraç edilen tahıl ve diğer gıda maddelerinin yüzde 26’sı Türkiye’ye ulaştı.

Kanada’nın Quebec eyaletinde 88 Katolik rahibe karşı reşit olmayan çocuklara cinsel istismarda bulundukları iddiasıyla toplu dava açıldı.

17 AĞUSTOS

Türkiye ve İsrail karşılıklı olarak büyükelçi atama kararı aldı.

18 AĞUSTOS

ABD’nin New York kentinde yargılanan Trump Örgütü’nün yöneticisi Allen H. Weisselberg, hakkında vergi kaçakçılığı da dahil olmak üzere 15 ayrı suçlamayı kabul etti.

Afganistan’ın başkenti Kabil’de bir camide akşam namazı sırasında meydana gelen patlamada 21 kişi hayatını kaybetti.

19 AĞUSTOS

Hırvatistan’ın Osijek kentindeki Drava Nehri’nde bir İkinci Dünya Savaşı bombası bulundu.

Suriye’nin kuzeyinde Fırat Kalkanı Harekatı ile terörden arındırılan Bab ilçe merkezine düzenlenen füzeli saldırıda 9 sivil hayatını kaybetti, 15 sivil yaralandı.

Finlandiya’da bir partide arkadaşlarıyla dans ettiği görüntülerin sızdırılmasının ardından tartışmanın merkezinde yer alan Başbakan Sanna Marin’in uyuşturucu testi negatif çıktı. Finlandiya sivil ombudsmanı, 4 Kasım’da alınan şikayetlerin, Marin’in herhangi bir resmi görevini tehlikeye attığını kanıtlamadığı ve Marin’in başbakan olarak görevlerini ihmal etmediği sonucuna vardı.

21 AĞUSTOS

Sudan’da 79 kişinin hayatını kaybettiği sel nedeniyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.

Rusya’nın ünlü siyaset uzmanı Aleksandr Dugin’in kızı Darya Dugina, içinde bulunduğu otomobilin patlaması sonucu hayatını kaybetti. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), saldırının arkasında Ukrayna özel servislerinin olduğunun belirlendiğini bildirdi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, “Bu kesinlikle bizim sorumluluğumuz değil” diyerek suçlamayı reddetti. söz konusu.

22 AĞUSTOS

İsviçre Alpleri’ndeki buzulların toplam hacminin 1931’den bu yana yarı yarıya eridiği ve bunun son yıllarda iklim değişikliği nedeniyle hızlandığı bildirildi.

Gökbilimciler tarafından yürütülen bir çalışmada şimdiye kadar gözlemlenen en büyük kara delik jeti keşfedildi.

23 AĞUSTOS

Günlük geçiş rekoru, yaklaşık 1.300 düzensiz göçmenin bir günde Fransa’dan İngiliz Kanalı üzerinden İngiltere’ye ulaşmasıyla kırıldı.

Avrupa Birliği (AB) Yönetim Kurulu Ortak Araştırma Merkezi’nden uzmanlar, Avrupa’nın son 500 yılın en kurak dönemini yaşadığını bildirdi.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) tarafından 25 Aralık 2021’de fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu, Jüpiter’in benzeri görülmemiş görüntülerini kaydetti.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşta yaklaşık 1000 çocuğun hayatını kaybettiğini veya yaralandığını bildirdi.

24 AĞUSTOS

ABD’nin Sudan’ın başkenti Hartum’a yaklaşık 25 yıl sonra atadığı yeni büyükelçi John Godfrey göreve başladı.

Sömürgecilik döneminde topraklarından sürülen Kenyalılar, İngiltere’ye Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) dava açtı.

26 AĞUSTOS

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Laçin şehri ile Zabuh ve Sus köylerinin Azerbaycan’ın kontrolüne geçtiğini duyurdu.

28 AĞUSTOS

ABD savaş gemileri, Meclis Başkanı Nancy Pelosi’nin bu ayın başlarında yaptığı ziyaretin ardından ilk kez Tayvan Boğazı’ndan geçti.

30 AĞUSTOS

Eski Sovyetler Birliği’nin son devlet başkanı Mihail Gorbaçov öldü.

Ünlü devrimci devlet başkanı Ernesto Che Guevara’nın oğlu Camilo Guevara (60), Venezuela’da öldü.

1 EYLÜL

Tarihinin en kötü ekonomik kriziyle karşı karşıya kalan Sri Lanka, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 2.9 milyar dolarlık kredi ön anlaşmasına vardı.

2 EYLÜL

Rus elektrik şirketi Gazprom, Kuzey Akım boru hattı sınırından doğalgaz sevkiyatının bilinmeyen bir süre için askıya alındığını duyurdu.

5 EYLÜL

İngiltere’de iktidardaki Muhafazakar Parti’nin liderliğine seçilen Liz Truss, ülkenin yeni başbakanı oldu.

6 EYLÜL

İngiltere Başbakanı Boris Johnson istifasını Kraliçe II. Elizabeth’e sundu. İngiltere’nin yeni Başbakanı Liz Truss, hükümeti kurma görevini Kraliçe II. Elizabeth’ten devraldı.

8 EYLÜL

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth 96 yaşında vefat etti. Elizabeth’in ölümünün ardından 73 yaşındaki oğlu Charles tahta çıktı ve İngiltere’nin Hükümdarı oldu.

14 EYLÜL

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna tahılının güvenli nakliyesi için imzalanan anlaşmanın genişletilmesi konusunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.

Ukrayna Devlet Lideri Volodymyr Zelenskiy, yaklaşık bir hafta önce Rus güçlerinden geri alınan Kharkiv bölgesindeki İzyum’da toplu mezar bulunduğunu bildirdi.

16 EYLÜL

Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki sınır birlikleri arasında çıkan geniş çaplı çatışmada her iki taraftan da yaklaşık 100 kişi hayatını kaybetti. Taraflar saat 16.00’da ateşkes konusunda anlaşmaya vardı. 31 yıldır sınır anlaşmazlıkları yaşayan Kırgızistan ve Tacikistan’ın istihbarat teşkilatlarının başkanları arasında 19 Eylül’de barışı amaçlayan protokol imzalandı.

İran’ın başkenti Tahran’da “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından 13 Eylül’de “” gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra 16 Eylül’de rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini’nin hayatını kaybetmesi. başörtüsü kurallarına uymamak”, ülke hükümetine karşı protestolara yol açtı. açıldı.

Resmi kaynaklar, aylarca süren protesto ve olaylarda sivillerin ve güvenlik güçlerinin öldüğünü belirtirken ölü sayısı hakkında net bir bilgi yok. Merkezi Norveç’te bulunan İran İnsan Hakları Örgütü, 22 Kasım’da gösterilerde 416 kişinin öldürüldüğünü duyurdu. 25 Eylül’de Avrupa Birliği, protestoları bastırmak ve halka açık internet erişimine izin vermek için şiddete başvurmama çağrısında bulundu. Emini’nin ölümü dünyanın birçok şehrinde protesto edildi.

ABD, 2023 mali yılı için GKRY’ye yönelik silah ambargosunu kaldırma kararı aldı. Karara Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tepki gösterdi.

19 EYLÜL

Kraliçe II. Elizabeth’in resmi cenaze töreni, dünyanın dört bir yanından çok sayıda üst düzey hükümet yetkilisinin katılımıyla tarihi Westminster Abbey Kilisesi’nde düzenlendi. Törenin ardından Kraliçe’nin naaşı St. George Şapeli’ne gömüldü.

21 EYLÜL

Eski ABD Başkanı Donald Trump, üç çocuğu ve Trump Organizasyonu, yaygın dolandırıcılık iddialarıyla New York Eyalet Başsavcılığı tarafından dava edildi.

22 EYLÜL

Kızıl Kmer rejiminin Kamboçya’da işlediği iddia edilen suçlara ilişkin Birleşmiş Milletler’in (BM) desteklediği dava, 16 yıl süren yargılamanın ardından sonuçlandı. 16 yıllık yargı süreci 337 milyon dolara mal olurken, davada sadece üç kişi hüküm giydi.

23 EYLÜL

Birleşmiş Milletler Bağımsız Uluslararası Ukrayna Soruşturma Komitesi (BM), Rusya ile savaşın devam ettiği Ukrayna’da savaş suçları işlendiği sonucuna vardı.

25 EYLÜL

İtalya’da yapılan genel seçimleri aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri Partisi (FdI) ve onun liderliğindeki sağcı ittifak kazandı.

26 EYLÜL

Danimarka’da donanma yetkilileri, Baltık Denizi’nde Rusya’dan Avrupa’ya uzanan bir boru hattında deniz trafiği için tehlikeli bir gaz sızıntısı gözlemlendiğini duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, eski ABD Ulusal Güvenlik Teşkilatı (NSA) çalışanı Edward Snowden’a Rus vatandaşlığı verdi.

27 EYLÜL

Ukrayna’da Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri ile Rus ordusunun ele geçirdiği Herson ve Zaporizhia bölgelerinde yapılan referandumlarda “Rusya’ya bağlanma” kararı alındı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu bölgelerin Rusya’ya bağlanmasına ilişkin anlaşmaları 30 Eylül’de imzaladı. Ancak Avrupa Birliği ve NATO, referandumu tanımadıklarını açıkladı.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Baltık Denizi’nde Rusya’ya giden Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 borularının sınırındaki gaz sızıntılarının kasıtlı bir eylemden kaynaklandığını söyledi.

29 EYLÜL

NATO, Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı sınırlarının tahrip edilmesinin “sabotaj” sonucu meydana geldiğini ve Müttefiklerin kritik altyapılarına yönelik saldırılara kararlı bir şekilde karşılık verileceğini bildirdi.

30 EYLÜL

Burkina Faso’da ordu, ülkedeki güvenlik durumunu gerekçe göstererek iktidarı ele geçirdi.

İsveç Devlet Silah İhracatı Kontrol Dairesi (ISP), Türkiye’ye silah ihracatı ambargosunu kaldırdıklarını açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
Pirinççi Escort
Sakarya Escort
Mevlanakapı Escort
Basınköy Escort
Beyoğlu Escort
Yeşiltepe Escort
Caddebostan Escort
Fener Escort
Yeşilce Escort
Zeytinburnu Escort
Yedikule Escort
Orhan Gazi Escort
Yeşilce Escort
Bakırköy Escort
Hicret Escort
Çukur Escort
Rüzgarlıbahçe Escort
Fevzi Çakmak Escort
Boyalık Escort
Cibali Escort
Orhantepe Escort
Fulya Escort
Yeşilpınar Escort
Yavuz Selim Escort
Beşyol Escort
Mimar Kemalettin Escort
Boğazköy Escort
Aşağı Dudullu Escort
Konaklar Escort
İkitelli Osb Escort
Gültepe Escort
Yeniköy Escort
Atakent Escort
Necip Fazıl Escort
Maden Escort
Dağyenice Escort
Abdurrahman Nafiz Gürman Escort
Yıldırım Escort
Karayolları Escort
Kızılcaali Escort
Mimar Kemalettin Escort
Pınar Escort
Korucu Escort
Mehmet Akif Escort