Haber

Almanya’da ‘Erdoğan partisi’ tartışması: ‘DAVA ismi tesadüf değil’

Yunus Ülger

ALMANYA – Türk asıllı göçmenlerin kurduğu Çeşitlilik ve Uyanış için Demokratik İttifak Partisi (Demokratische Allianz für Vielfalt und Aufbruch, DAVA), Almanya’da tartışmalara neden oldu. Yeni kurulan DAVA’nın ‘AK Parti’nin uzantısı’ olduğunu iddia eden gazeteci ve siyasetçiler eleştirilerini dile getirdi. Ülkenin en büyük gazetesi Bild, DAVA partisini “Erdoğan Partisi” başlığı altında haber yaparken, birçok gazete de aynı tanımı kullandı. Partinin önümüzdeki Haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılacağı belirtilirken, sandalye kazanma şansının da olduğu belirtildi. Yazılı bir açıklama yapan DAVA partisi, AK Parti’nin ismini vermeden yabancı bir partinin uzantısı olduğu yönündeki suçlamaları reddetti. Partinin kurucuları arasında Diyanet Türk İslam Birliği (DİTİB) ve AK Parti’nin Avrupa örgütü Uluslararası Demokratlar Birliği’nde (UİD) görev yapmış kişiler yer alıyor.

‘ERDOĞAN PARTİSİ SON İHTİYACIMIZDIR’

X sosyal platformu Yeşiller Partisi Federal Tarım ve Tüketiciyi Koruma Bakanı Cem Özdemir aracılığıyla açıklama yapan Cem Özdemir, “Erdoğan bağlantılı bir partinin Almanya’da seçimlere katılması ihtiyacımız olan son şeydir. Hıristiyan Demokrat Birlik Partileri (CDU/CSU) hükümetleri Welt televizyonuna konuşan Sosyal Demokrat Parti (SPD) Eş Genel Başkanı Saskia Esken, “Umarım artık bu saflıklarına son verirler” dedi. Ne göçmenleri sınır dışı etmek isteyen sağcılar ne de Recep Tayyip Erdoğan’ın ayrılıkçı eğilimleri.”Türk kökenli vatandaşlarımıza Almanya’da hiçbir ayrımcılığın olmadığını, hepimizin tek bir halk olduğumuzu açıkça anlatmalıyız” dedi.

‘ÇİFTE VATANDAŞLIK DAVA PARTİSİNİN KURULMASINI SAĞLADI’

Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Jens Spahn, X sosyal platformunda DAVA partisini ‘aşırılıkçı bir parti’ olarak nitelendirdi. Spahn, partinin kuruluşunun SPD, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan koalisyon hükümetinin çifte vatandaşlığı mümkün kılmasından kaynaklandığını iddia etti. CDU’nun iç politika sözcüsü Christoph de Vries, Federal Hükümet’ten DAVA Partisi’ni küçümsememesini istedi. De Vries, “Güvenlik birimleri partinin faaliyetlerini ve varsa Türk hükümetiyle temaslarını izlemeli” dedi.

Yunus Ulusoy

‘ÇÜNKÜ PARTİ OLUMSUZ ETKİLER YARATACAK’

Ruhr Bölgesi’nin Essen kentindeki Türkiye ve Uyum Araştırma Merkezi Vakfı’nda (TAM) uzman olan Yunus Ulusoy, DAVA Partisi’nin siyasi şansı olacağını düşünmediğini söyledi. Ulusoy, partinin göçmenler üzerinde de olumsuz etkileri olabileceğini belirtti. Partinin tüm göçmenleri kapsayan bir parti olamayacağını belirten Ulusoy, şu görüşleri dile getirdi: “Etnik bir siyasi parti, siyasi merkezin dışında olacağı için pazarlık gücü de olmayacaktır. Aynı zamanda göçmenlerin ötekileştirilmesine de ‘katkıda bulunacaktır’. “Almanya genelinde siyasi şansı yok, belki yerel meclislerde görev alabilir.”

Ulusoy, son Avrupa Parlamentosu seçimine katılım dikkate alındığında yüzde 0,5 oyla milletvekili kazanma ihtimalinin bulunduğunu söyledi. Bunun oy karşılığının ise 187 bin olduğunu, oy sınırı bulunmadığı için DAVA’nın Avrupa Parlamentosu’nda sandalye kazanma şansının bulunduğunu belirtti. Ulusoy, DAVA’nın AK Parti’nin uzantısı olduğu iddialarına karşı da şu görüşleri dile getirdi:

“DAVA isminin seçilmesi tesadüf değil, kurucuları geçmişte AK Parti ve Milli Görüş ile bağlantısı olan kişilerdir. Hitap ettikleri kitle AK Parti’nin izleyici kitlesiyle aynı. Ancak partinin AK Parti’nin uzantısı olduğu ve Erdoğan’ın izniyle kurulduğu yönündeki iddialara şüpheyle yaklaşıyorum.”

‘YABANCI BİR ÜLKE PARTİSİNİN UZANTISI DEĞİLİZ’

Alman medyasında ‘Erdoğan Partisi’ne yönelik eleştiri ve suçlamaların ardından DAVA Partisi, yazılı basın açıklamasıyla suçlamaları reddetti. Açıklamada, medyanın ve bazı siyasilerin partilerine yönelik ‘saldırı’ başlatarak onları ötekileştirmeye çalıştığı belirtildi. İsim verilmeden partinin AK Parti ile herhangi bir bağlantısının bulunmadığı belirtilerek, “Partimiz herhangi bir yabancı iktidarın uzantısı değildir. “Partimiz Alman vatandaşlarının kurduğu bir Alman partisidir.”

KURUCULARIN AK PARTİ VE DİTİB’LE BAĞLANTISI VAR

DAVA Partisi Lideri Mehmet Teyfik Özcan, Facebook sayfasında yaptığı açılış konuşmasında, partinin amacının göçmen kökenlilerin tüm haklarına kavuşmasını sağlamak olduğunu, kendilerine yer bulamayanlara ise ‘vatan’ olacaklarını belirtti. yerleşik partilerde yer alıyorlar.

Partinin bir diğer kurucusu, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) eski yönetim kurulu üyesi Dr. Ali İhsan Ünlü. Kuruculardan Solingenli avukat Fatih Zingal, AK Parti’nin Avrupa örgütü Uluslararası Demokratlar Birliği’nin (UİD) genel başkan yardımcısı ve basın sözcüsü olarak görev yaptı. Bir diğer kurucumuz Hamburglu hekim Mustafa Yoldaş ise Milli Vizyon kökenlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu