Haber

Türk Devletleri bir arada! Gazze için çok değerli bir mesaj! Erdoğan’dan açıklama

Türk Devletleri Teşkilatı Kazakistan’da toplandı! Türk dönemi…

“Türk Devri” sloganıyla Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in ev sahipliğinde gerçekleştirilecek zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satırbaşları:

Değerli kardeşim Özbekistan Cumhurbaşkanı Sayın Mirziyoyev’e dönem başkanlığını başarıyla tamamladığı için minnettarız. Dönem başkanlığını devralan değerli kardeşim Sayın Tokayev’e olağanüstü misafirperverliğinden dolayı şükranlarımı sunuyor, başarılar diliyorum.

Türk Dünyası Ali Madalyası ile ödüllendireceğimiz kardeşim Mirziyoyev’i canı gönülden tebrik ediyorum.

Küresel zorluklarla mücadelede en değerli gücümüz Türk dünyasının birlik, beraberlik ve dayanışmasıdır. Bu gerçeği son dönemde karşılaştığımız birçok olayda gördük ve görmeye devam ediyoruz. Vatan savaşının ardından Azerbaycan, Karabağ’da 30 yıldır devam eden işgale tamamen son verdi. Bu tarihi başarıdan büyük bir gurur ve mutluluk duyuyoruz. Böylece bölgemizde kalıcı barışa bir adım daha yaklaştık. Açılan fırsat penceresinden yararlanmak en büyük arzumuzdur. Ermenistan’ın Azerbaycan’a karşı yükümlülüklerini yerine getirmesi önemlidir. Nahçıvan’ı Azerbaycan’ın batı bölgelerine bağlayacak ulaşım hattının hayata geçirilmesi de büyük önem taşıyor. Hattın açılması tüm bölge ülkelerinin refahına önemli katkı sağlayacak, aynı zamanda Türkiye’yi kadim vatanımız Orta Asya’ya bağlayacak.

İSRAİL’İN GAZZE’YE SALDIRILARI

7 Ekim’den beri tanık olduğumuz bu vahşeti açıklayabilecek, mazeret gösterebilecek hiçbir kavram yok. Gazze’de tam 28 gündür insanlık suçları işleniyor.

ALİYEV’LE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün kaldığı otelde Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile bir araya geldi. Toplantı basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

Görüşmede iki cumhurbaşkanının Türkiye-Azerbaycan ilişkileri, bölgesel ve küresel sorunlar ile İsrail-Filistin çatışmalarını ele aldığı belirtildi. Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin insani yardım çabalarının artarak devam edeceğini, İsrail’in uluslararası hukuka uygun hareket etmesi için uluslararası toplumun güçlü mesajlar vermesi gerektiğini, bölgede kalıcı barışın ancak coğrafi olarak tam bir çözümle sağlanabileceğini ifade etti. ve 1967 sınırları içerisinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin Devleti. nin kurulmasıyla bunun mümkün olabileceğini ifade etti. İki lider ayrıca Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecini ve Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışma sonrası sürecin mevcut durumunu da ele aldı.

‘GAZZE’DE İNSANLIĞA KARŞI SUÇLAR İŞLENİYOR’

Erdoğan konuşmasında İsrail-Filistin çatışmalarına da değindi. “7 Ekim’den bu yana yaşadıklarımızı mazur gösterebilecek, bu vahşeti açıklayabilecek hiçbir kavram yok. Gazze’de tam 28 gündür insanlık suçları işleniyor.”söz konusu.

“Müslüman, Hıristiyan, Yahudi fark etmeksizin herkesin güvenliğini garanti altına alacak yeni mekanizmalar üzerinde çalışıyoruz.”Erdoğan şunları söyledi: “Türk dünyası olarak birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmek, önce ateşkesin ardından kalıcı barışın yolunu kolaylaştıracaktır.” dedi. Erdoğan, “Uluslararası Barış Konferansı’nın temellerini atma çabalarımız devam ediyor”O da bilgilerini paylaştı.

İsrail-Filistin sorununun çok geç olmadan çözülmesi için garantör mekanizmasının kurulması gerektiğini belirtti.

İSRAİL’E KARŞI TEPKİ

Erdoğan, Orban’ı kabul etmeden önce Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’la da görüştü.

İsrail’in Gazze’ye yönelik baskınları yine liderlerin gündemindeydi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in insan hakları ihlallerine uluslararası toplumun tepkisinin önemine dikkat çekerek, Türk Devletleri Teşkilatı’nın insani ateşkese katkıda bulunabileceğini ifade etti.

Türk Devletleri Teşkilatı 10. Zirvesi Kazakistan’ın başkenti Astana’da Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in rezidansında düzenlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu